Ο σεφ Δημήτρης Μαυράκης προτείνει:
Θαλασσινά:
Γαρίδες με ρύζι μπασμάτι και σάλτσα πορτοκάλι.
Υλικά:
5 τμχ γαρίδες Νο1, 1 φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι, 2.5 φλιτζάνια τσαγιού νερό, 1 κουτ. γλυκού σησαμέλαιο, 1 ποτήρι κρασί μοσχάτο ξηρό, 2 κουτ. σούπας μαρμελάδα πορτοκάλι, ξύσμα λεμονιού.
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις γαρίδες πάρα πολύ καλά και αφήνουμε μόνο την ψίχα. Μόλις βράσει το νερό πάρα πολύ καλά ρίχνουμε το σησαμέλαιο και το ρύζι. Χαμηλώνουμε την φωτιά και δεν ανακατεύουμε το ρύζι μέχρι να κάνει τρύπες. Κλείνουμε την φωτιά και μόλις τραβήξει όλο το νερό το ρίχνουμε σε ένα ταψί και το απλώνουμε να κρυώσει γρήγορα για να μείνει σπυρωτό. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο το αφήνουμε να κάψει καλά και για ένα λεπτό σοτάρουμε τις γαρίδες μας. Αφού τις έχουμε αλατοπιπερώσει, σβήνουμε με το κρασί και μετά ρίχνουμε την μαρμελάδα πορτοκάλι και το ξύσμα λεμονιού ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει σάλτσα. Σερβίρουμε το ρύζι μας και βάζουμε τις γαρίδες περιχύνοντας με την σάλτσα.
Διατροφική Αξία | ανά 100 γρμ. |
Ενέργεια | 254 |
Πρωτεΐνες | 0.7 |
Υδατάνθρακες | 61.5 |
Εκ των οποίων σάκχαρα | 54.0 |
Λιπαρά | < 0.1 |
Εκ των οποίων κορεσμένα | < 0.1 |
Εδώδιμες ίνες | 2.2 |
Αλάτι | < 0.1 |